lördag 19 april 2008

Olympiska arenan

Bejing, Kina

Evan och jag hade bestämt oss för att kolla in OS-området.
Enligt vårt hotell, Bejings turistinformation och andra travellers var det omöjligt att ta sig in på arenorna. Så vi begav oss dit igår med förväntningen att endast se arenorna på avstånd.

Den nybyggda nationalarenan, kallad "Fågelboet", var lätt att hitta.
Den är huvudarena under OS.

Döm om vår förvåning när vi sedan sprang på en biljettförsäljning som sålde biljetter till ett friidrottsevenemang inne i arenan - samma eftermiddag.
Biljettförsäljerskan påstod att detta var första dagen någonsin som arenan var öppen för allmänheten och användes till en tävling. Det var inga köer och fanns massor med biljetter. Hm ... kan detta verkligen stämma?

Antingen hade vi tur som tokiga eller så drev hon med oss. Det såldes också biljetter till ett tävlingsevenemang i den likaledes nybyggda simningsarenan precis bredvid. Det var inget att tveka på, vi köpte biljetter till båda evenemangen och gick sedan glada i hågen och åt lunch.

Riktigt säker på att vi skulle få komma in var jag inte förrän vi verkligen tagit oss igenom säkerhetskontrollerna och stod omedelbart utanför arenan. (Man blir rätt luttrad och lite cynisk efter att varit ute ett tag och gått på några nitar.) Men vi kom in! Det var otroligt kul och fullständigt oväntat att få se denna snygga arena på nära håll och innefrån.Att det sedan friidrottstävlingen var 20 km gång - i en och halv timme! - var en helt perfekt komisk poäng.

Stämningen var hög, delvis med hjälp av en inhyrd (statlig?) supportergrupp:



Och delvis med OS-maskotar som vinglade omkring både på och utanför arenan.







Massor med funktionärer fanns på plats. Så många att vissa inte visste vad de skulle göra. Denna funktionär hade som huvudsakliga uppgift att torka av stolarna efter att folk stått på dem.







Att sedan få se vattensportsarenan "Vattenkuben" var en extra bonus.


Simtävlingen var synkroniserad simning - ett slags vattenbalett.

Dvs vi fick denna dag uppleva två av världens fåningaste sporter, vilket kändes som en perfekt inramning för vårt besök.
OS är hur stort som helst här i Bejing. Alla stora statlig kinesiska företag är sponsorer och satsar hela sin marknadsbudget på OS-reklam: China Mobil, China Airlines, Bank of China, m. fl.

Ett annat exempel är tunnelbanevagnarna där det finns tv-monitorer som visar olika OS-sporter och förklarar reglerna, så att Bejing-bornas intresse skall väckas. Hittills har jag sett trampolin, boxning, modern femkamp, fotboll och cykling presenteras på ett mycket pedagogiskt sätt.Även andra företag än de riktigt stora drakarna hänger på. Exempelvis mejerier och nedan ett bryggeri.
Min bedömning är att det aldrig tidigare i historien funnits en OS-stad (eller ett OS-land) som satsat lika mycket resurser på ett OS.

Och jag tror aldrig det kommer finnas någon arrangör i framtiden som kommer kunna lägga lika mycket resurser.

Vi snackar om en diktatur på över en miljard människor, med en snabbväxande ekonomi, där ledningen inte riktigt vet vad de skall göra med det ekonomiska överskottet. Hela landets ledning lägger allt sitt fokus på att göra OS-arrangemanget så lyckat som möjligt. Alla vinstdrivande statliga företag plöjer ner sin marknadsbudget i arrangemanget. Arrangörerna har obegränsad tillgång till billig arbetskraft. De kan dedikera hela arbetsgrupper till att ta hand om även den mest obskyra lilla nörd-sport.

Det finns ingen chans att något land i framtiden kommer kunna lägga i närheten lika mycket pengar, fokus och energi som Kina gör idag på OS.

Skulle möjligen vara om Kina arrangerar ett nytt OS. Men när det är aktuellt, så får vi hoppas att de har utvecklat en fungerande demokrati och i så fall går det inte att diktatoriskt ställa alla resurser bakom arrangemanget.

Detta är unikt! Och det var mycket kul att få uppleva en liten del av det. Tror dock inte jag vill vara här när det blir som mest hysteriskt vid OS-invigningen 2008-08-08 (åtta är ett kinesiskt lyckonummer!).
Skulle ha gått ut med David på kvällen. Men han hade fastnat (var han nu befinner sig) och kom inte till Bejing förrän idag.

Inga kommentarer: