tisdag 12 februari 2008

Sightseeing i Hampi

Hampi, Karnataka, Indien
Antal steg: 127.062

Vi började dagen 06.30 med att klättra upp på en höjd och fick en storslagen vy över alla tempelområden och det suggestiva stenlandskapet.
Det finns fyra stora tempel och massor med små tempel utspridda. Ett uppe på höjden. Vi hade sällskap av några andra turister och en tiggande apflock.



Under dagens lopp såg vi många djur: apor, kungsfiskare, härfågel (har jag bara sett på bild tidigare), ekorrar, m fl.


Vår guide Chandor var kunnig, men lite uttråkad (han verkade göra detta för femtioelfte gången) och talade en något svårförstålig engelska (vilket är ganska vanligt).
Bland annat sa han gång pa gång att "the investors" eller "the inventors" hade fått kungariket på fall. Jag tänkte att visst finns det fientliga övertaganden och galna uppfinnare, men förstod att det var något jag missuppfattade. Det tog ett tag innan jag forstod att han menade "the invaders".
Han är hindu och berättade om cermonier som vi såg och återgav hinduisk mytologi. Hinduismen tror på en gud, Brahman, som genomsyrar allt. Men Brahman tar sig många guddomliga gestalter, en del säger 50.000 olika gudar andra 300 miljoner.
De tre främsta är Brahma (skaparguden), Vishnu (bevarandets gud) och Shiva (förstörandets gud). De stora templen vi besökte var Vishnu- och Shiva-tempel.















Många tuffa monolitiska statyer, dvs huggna ur ett stenblock.



Templen var från 1400- och 1500-talet, då Hampi var centrum för ett av de största hinduiska kungarikena i Indisk historia.















År 1565 invaderades och krossades hela riket av muslimer från norr.


Vi gick mycket och tog vid ett tillfälle båt. En helt rund båt, som byggts enligt en urgammal form.

I mitt tycke ganska sjöoduglig.





Vi överraskades av regn flera gånger under dagen, vilket är ovanligt för årstiden. Vid ett tillfälle före lunch, stod vi och väntade ganska länge, men det ville inte sluta, så vi gick vidare i hällregn. Anne konstaterade på sitt kärva eftertänksamma finska vis: "Joo, men vi är i alla fall inte gjorda av socker."

På eftermiddagen hyrde vi en autorickshaw.


Vi ramlade på en skolutflykt från Tavarageru, som absolut vill ha med oss på bild.

Efteråt skulle alla hälsa på oss.









På kvällen hittade vi en trevlig restaurang, som ovanligt nog inte var helvegetarisk. Redan när vi fick menyerna pekade kyparen ut att de hade kyckling. Enligt guideboken måste det beställas en dag i förväg. Hinduerna äter ju inte kött och eftersom detta är en pilgrimsort, så är det extra strikt här.

Men glass finns det, även om man kan tveka på kvaliten hos denna glassförsäljare.

Imorgon åker Anne tillbaka med taxi till Goa och jag åker vidare, med tåg (!!), till Pune för att kolla in gurun Oshos ashram.

Inga kommentarer: