torsdag 6 mars 2008

Bergsbestigning och Shiva-festival

Pushkar, Rajasthan, Indien

Trots dåligt med sömn, de spelade till fyra på morgonen, gick jag upp tidigt.
Det var en tuff klättring uppför berget, som kröntes av ett tempel. Men väl värt den magnifika utsikten över Pushkar.
På nervägen ser jag en mungo till, de verkar hålla till uppe på berg. Sedan några smaragdgröna papegojor.









Halvägs ner ramlar jag på en stor apflock som dricker vid en vattenreservoar. När jag står och tittar på apflocken, kommer tre barn gående. Ett av dem har ett öppnat kexpaket i handen. Aporna blir som tokiga och kommer rusande mot oss. Barnen börjar skrika. Jag säger till pojken med kexpaketet att det är dem de vill åt och frågar om jag kan ta det. Situationen är så kaotisk att jag snabbt sliter åt mig kexen och slänger dem så långt jag kan, varpå aporna följer kexpaketet. Resten av familjen kommer fram och jag säger till en tonåring att gömma hans godispåse innanför tröjan.

När jag nästan är nere möter jag fyra unga män, där en av dem ger mig ett papper och en penna och vill ha min autograf. Blir genast misstänksam och undrar vad det här är för scam. Men det visar sig att han bara vill ha den. Okej då. Första gången DET händer här. Man får leva med att vara någon sorts offentlig clown.


Nere i Pushkar besöker jag Brahman-templet. Av de tre huvudgudarna (Brahma, Vishnu och Shiva) så har Brahma endast ett tempel i hela Indien och det är detta. Jag offrade lite blommor och fick indiska sötsaker i utbyta, som jag sedan gick ner och offrade i den heliga sjön.







Mötte en Shiva-procession, bestånde av musiker, eldslukare, barn, Shivabild och en vagn som det slängdes ut massor med blommor från.

Korna uppskattade blominslaget.

Åker denna eftermiddag vidare till Jaipur.

Inga kommentarer: