söndag 2 mars 2008

Udaipurs maharajapalats

Udaipur, Rajasthan, Indien

Vaknade igår på morgonen och kunde höra klappret från kvinnorna som tvättar kläder på andra sidan viken.
Besökte Udaipurs palats, som är ett maharajapalats från femtonhundratalet.






Marmorsalar blandat med balkonger, små gångar och prång. Det pågick en filminspelning inne på palatsområdet, så vissa delar var avstängda. :-(

Indiska miniatyrmålningar är fascinerande, de är den tidens fotografier. För att komma ihåg speciella händelser i maharajornas liv - fältslag, tigerjakter och prominenta besök. Eller återge gudaberättelser. Nedan en arenastrid mellan elefanter. Man kan på målningen se att de gjorde elefanterna ännu argare genom att slänga in fyverkeripjäser.
De hade en okej audio-guide. En intressant detalj som berättades om den mest framgångsrika maharajan, en riktig nytänkare, var att han satte falska elefantsnablar på sina stridshästar. På den tiden användes hästar, elefanter och kameler i krigsföringen. Fiendens stridselefanter uppfattade hästarna som elefantungar och vägrade därför skada dem. När det kommer till krig är människans fantasi obegränsad.

Beundrade sedan Vishnu-templet byggt 1650-talet.






Och dessa sadhus (=heliga män) utanför templet uppmanade mig att fotografera dem, naturligtvis mot en liten avgift.

Turistnäringen i Udaipur är stolta över att scener i James Bond-filmen “Octopussy” blev filmade här i staden. Bland annat detta vattenpalats är med i filmen.

Sprang plötsligt på en elefant i gatuvimlet. Den andra jag ser i Indien.

Blev övertalad att boka en autorickshaw till nästa dag, för att “göra“ Udaipur. Ska försöka hitta någon att dela den med.

Ringde hem. Allt var väl med dem därhemma.

Har en gecko-ödlekompis utanför toalettfönstret. Trevligt sällskap, jag gillar dem!

Inga kommentarer: